کد خبر:272788
پ
۱۷۰۷۷۵۰۰۹
فصل تخم‌ریزی

ماهیگیران گیلان تور از آب کشیدند

فصل مهاجرت و کوچ ماهیان استخوانی و غضروفی بویژه ماهی سفید به سوی رودخانه‌های گیلان هشدارهای زیست محیطی را بر این مبنا استوار ساخت که ماهیگیران اگر می‌خواهند سفره رنگین کنند در این فصل باید تور از آب بکشند و قلاب‌ها را غلاف کنند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی احرارگیل،فصل مهاجرت و کوچ ماهیان استخوانی و غضروفی بویژه ماهی سفید به سوی رودخانه‌های گیلان هشدارهای زیست محیطی را بر این مبنا استوار ساخت که ماهیگیران اگر می‌خواهند سفره رنگین کنند در این فصل باید تور از آب بکشند و قلاب‌ها را غلاف کنند.

از اوایل اسفند تا اواسط خردادماه فصل تخم‌ریزی ماهیان است و در این میان گونه‌های مولد یا رودکوچ برای تخم‌ریزی، از دریا به رودخانه‌ها مهاجرت می‌کنند و ماهیگیری در این شرایط ممنوع است.

با نزدیک شدن فصل بهار و آمادگی ماهی‌های سفید برای تخم‌ریزی عموما از اسفندماه هر سال حضور این آبزی در مناطق ساحلی بیشتر شده و در فروردین ماه به اوج می رسد؛ ماهی سفید پس از تخم‌ریزی و بازگشت به دریا در تمام طول مدت باقیمانده بهار و تابستان در سواحل کم عمق دریای خزر که غنی از تولیدات جانوران کف‌زی است به تغذیه و رشد می پردازد.

موانع فیزیکی و سدهای غیرمجاز در مسیر مهاجرت ماهیان تخریب می‌شود

محمدرضا سلامی ریک، سرپرست اداره حفاظت محیط زیست تالش از تخریب چندین دهنه سد غیرمجاز ماهیگیری بر روی رودخانه‌های کرگانرود و گیسوم تالش خبر داد و گفت: در پی بازدید و بررسی یگان حفاظت محیط زیست از رودخانه‌های تحت مدیریت این شهرستان در بستر رودخانه‌های یادشده با حضور مأموران یگان محیط زیست موانع فیزیکی و سدهای غیرمجاز در مسیر مهاجرت ماهیان تخریب شد.

وی افزود: هویت افرادی که مبادرت به احداث سد برای صید غیرمجاز ماهیان کرده‌اند توسط مأموران شناسایی و در صورت تکرار جرم و بازسازی مجدد سدها، طبق قانون شکار و صید با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

سلامی توضیح داد: فصل تخم ریزی ماهیان از اواسط اسفندماه آغاز و تا خردادماه هر سال ادامه دارد؛ ماهیان مولد یا رودکوچ برای تخم‌ریزی از دریا به رودخانه‌ها (از آب‌های شور به آب‌های شیرین) مهاجرت می‌کنند.

تا سرحد توان با هرگونه تخلف برخورد می شود

رامین زراعتی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: با شروع موسم تخم‌ریزی ماهیان در رودخانه‌ها، پایش و نظارت نیروهای یگان افزایش یافته و با صیادان غیرمجاز برخورد قانونی می‌شود.
وی اظهارکرد: چالش‌های بسیاری در مهار صید صیادان غیر مجاز وجود دارد اما تا سرحد توان با هرگونه تخلف برخورد و متخلفان به مراجع قضایی ارجاع خواهند شد.
وی افزود: اداره‌کل حفاظت محیط زیست گیلان به منظور حفاظت از تنوع زیستی، جلوگیری از انقراض نسل گونه‌ها و تهدید زیستگاه‌های آبزیان و زیستمندان از رودخانه‌ها بویژه دهانه سفیدرود حفاظت می کند؛ همچنین در راستای فراهم‌سازی بستر مناسب برای تخم‌ریزی آبزیان در این زمان، هر گونه صید و دام‌گذاری از اسفندماه تا اواخر اردیبهشت ماه هر سال ممنوع است.
وی با بیان اینکه صید غیرمجاز موجب لطمه به حفظ ذخائر آبزیان می شود از دستگاه های قضایی و انتظامی خواست در برخورد با متخلفان همیار محیط‌بانان باشند.
ماهی سفید یکی از مهمترین ماهیان استخوانی دریای خزر است که تنها در این دریا و آن هم در سواحل ایرانی آن وجود دارد؛ این ماهی بیش از ۶۰ درصد ترکیب صید ماهیان استخوانی صیادان را در سواحل ایرانی به خود اختصاص داده است.
از جمله دلایل مختلف محدود کننده تولید مثل طبیعی ماهیان را می توان ایجاد سدهای انحرافی و آبندها، صید بی‌رویه که ناشی از افزایش جمعیت و آلودگی‌های زیست محیطی، روش غلط صید در سالیان گذشته و از بین رفتن بخش اعظمی از جایگاه‌های تخم‌ریزی طبیعی در رودخانه‌ها و تالاب انزلی نام برد.
پراکنش ماهی سفید در طول سال نسبت به تغییرات فصول و دمای آب با متغیر است بطوریکه در اوایل فصل زمستان به دلیل برودت بیشتر آب در سواحل گیلان نسبت به مازندران، ماهی سفید تا حدودی مهاجرت بیشتری به سمت مناطق شرقی و گرمتر این استان داشته و بطور کلی به سمت عمیق‌تر دریا می رود و از ساحل دور می شود.
با نزدیک شدن فصل بهار و آمادگی ماهی سفید برای تخم‌ریزی از اسفندماه هر سال حضور این ماهیان در مناطق ساحلی بیشتر شده و در فروردین ماه به اوج خود می‌رسد.
اکثر رودخانه‌های سواحل ایرانی دریای خزر در گذشته محل تکثیر طبیعی ماهی سفید بوده ولی در حال حاضر بدلایل مختلف بیشتر رودخانه‌های چلوند، لمیر، شفارود، شلمانرود، سفیدرود، خشکرود، شیرود و بابلسر از محل‌های اصلی مهاجرت بهاره و تکثیر مصنوعی ماهی سفید در سواحل ایرانی دریای خزر محسوب می شوند.
ماهی سفید پس از تخم ریزی و بازگشت به دریا در تمام طول مدت باقیمانده بهار و تابستان در سواحل کم عمق دریای خزر که غنی از تولیدات جانوران کف زی است به تغذیه و رشد می پردازد.
در اواخر تابستان به علت گرمای بسیار زیاد آب تا عمق ۳۰ متری؛ ماهیان سفید سواحل کم‌عمق را ترک کرده و در نقاط عمیق‌تر بسر می‌برند و دوباره به هنگام چرخش دمایی پائیزه، ماهی سفید برای تغذیه به قسمت‌های کم‌عمق سواحل با عمق کمتر از ۲۰ متر برمی‌گردد.
ماهی سفید از اواسط بهمن تا اوایل اسفند در صورت مساعد بودن شرایط جوی دوباره برای تغذیه و ذخیره نمودن چربی و آمادگی ورود به رودخانه‌ها و تالاب به سمت مناطق ساحلی حرکت می کند.
گیلان دارای ۵۴ رشته رودخانه دایمی است که تعداد ۱۸ مورد آنها به نام‌های سفیدرود، پل‌رود، شفارود، شلمان‌رود، زرجوب، گوهررود، پیربازار، پسیخان، سیاه درویشان، ماسوله رودخان، مرغک، دیناچال، لیسار، لمیر، حویق، لوندویل، آستاراچای و آچی‌رود از لحاظ بیولوژیکی، اکولوژیکی و زیست محیطی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.
طول رودخانه های گیلان حدود ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر است که ۱۰ رشته رودخانه مهم برای رهاسازی تولیدات شیلات گیلان در استان وجود دارد که در آنها امکان مهاجرت انبوه ماهیان استخوانی از جمله ماهی سفید فراهم است.

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.